Ismerd meg Te is a kutyás segítőket!

Hallottál már a Kutyás Kutatómentők csapatáról? Tudtad, hogy, ha a kritikus helyszín megközelíthetetlen, őket hívják? Akárcsak, ha elveszett személyeket keresnek?

Ők azok az Önkéntesek, akikre mindegyikünk számíthat. A szervezetben  11-en dolgoznak, összesen 7 kutyával. Erdős területen, romok között keresnek eltűnt embereket, turistákat, sérülteket, de részt vesznek tűzvizsgálatokban, katasztrófa helyzetek, vagy csak viharkárok felszámolásában.

A kutyák mindegyike külön területre specializálódott. Ajsa a nyomkövető, Báró területe a tűzvizsgálat. Ezek az állatok komoly kiképzést kapnak, hogyan mentsenek azokban a helyzetekben ahol az emberi erőforrások már kevésnek bizonyulnak.

2009-ben ismertük meg Hirschl Jánost, a csapat vezetőjét. Ekkor tudtuk meg, hogy a kutyák tanítását, élelmezését, egyéb ellátásukat, üzemanyagot, az alapítvány fenntartását saját maguk által összedobott tagdíjakból, és a támogatók által kapott adományokból fedezik.

Számunkra sem volt kérdés, hogy számíthatnak a támogatásunkra, ahogy bármikor, bárkinek szüksége lehet a segítségükre.

Jani és társai tudnak még rendezvényeket biztosítani, valamint feladatuknak érzik a közbiztonsággal, oktatással egybefüggő tevékenységek végzését is. Gyakran hívják őket óvodákba, iskolákba. A gyerekeknek is nagy élményt jelentenek ezek a találkozások, mindamellett, hogy rengeteg dolgot tanulhatnak meg a bemutatók alatt.

Örülünk, hogy mi, a VARGA DEKOR Kft is segíthetünk, és ez által egy kicsit részesei lehetünk a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Önkéntes Civil Szervezete által elért eredményeknek.

mentokutyasgyakorlat2