Vektorizálás, átrajzolás

Van már logód, azonban kicsi a felbontása és kép formátumú, azaz nem nagyítható, mert „szétesik”? Az ilyen típusú logókat szívesen vektorizáljuk és a megfelelő formátumokban átadjuk, hogy megfelelően használhasd dekorációs célokra.

Mi is az a vektorizálás?

A számítógépes grafikában a vektorizálás raszteres grafikus elemek vektorgrafikus formátumba történő átkonvertálását jelenti. A raszteres ábrázolási mód legfőbb jellemzője, hogy a képeket pontonként ábrázolja egy négyzetrácsban, ahol a nyomtatásban minden egyes ponthoz a négy alapszín (cián, bíbor, sárga, fekete) valamelyike tartozik. Számítógépes megjelenítés során ezek a képpontok egy vagy több pixelként jelennek meg. Bár sok esetben megfelelő ez a megjelenítési forma, nagy hátránya, hogy csak bizonyos mértékig nagyíthatók a képek a képminőség romlása nélkül. Szerencsére létezik olyan megoldás, amellyel tetszőleges méretben jeleníthetünk meg grafikai elemeket minőségromlás nélkül.

A vektoros ábrázolás során a grafikai elemeket matematikai eszközökkel írjuk le, például ívek ábrázolásához görbéket, egyeneseket használunk. Mivel a nagyítás során mindig újraszámoljuk ezeket a geometriai alakzatokat, ezért ez az eljárás mindig tökéletes minőségű grafikai elemeket fog eredményezni.

Hogyan működik a logó vektorizálása?

A vektorizálást végre lehet hajtani manuálisan, kézzel és különböző szoftverek támogatásával egyaránt. Kisebb, kevesebb kontúrt tartalmazó grafikák esetében érdemes a kézi megoldást választani, azonban összetettebb grafikai elemek vektorgrafikus átkonvertálásához már szükség lehet speciális szoftverek alkalmazására is. Komoly szakmai tapasztalattal rendelkezünk a kézi és szoftveresen támogatott megvalósításban egyaránt, így nyugodt szívvel ránk bízhatod logódat és egyéb arculati elemeidet, nem fogsz csalódni az eredményben!